CS:S on Vista

Discussion in 'Computer Games and Consoles' started by Punk, Mar 24, 2012.

  1. Punk

    Punk Moderator Staff Member

    Messages:
    9,611
    Hey guys, my GF just got into CS:S but she's having trouble running it on Vista. It lags a lot, even more than on my 6 year old 300$ XP computer...

    She is playing on a HP Pavilion DV6 (bought in 2008).
     
  2. linkin

    linkin VIP Member

    Messages:
    13,521
    Let me guess, playing over wireless? Either use ethernet, or you have to dig into the registry, find the AudioSrv folder, edit the "dependencies" reg key and remove "MMCS" from the reg key, then disable the multimedia class scheduler service, and reboot.

    Other than that, set the game to run as admin (if she has admin privileges) and in XP SP3 compatibility. Also make sure that multi-core rendering is turned on in the game settings. Also disable vsync for better mouse movement.
     
  3. Punk

    Punk Moderator Staff Member

    Messages:
    9,611
    Yeah we both play on the same wireless network, thing is she can play Tomb Raider Underworld perfectly...
     
  4. Punk

    Punk Moderator Staff Member

    Messages:
    9,611
    Do you mind explaining to me what this will change? I just want to know instead of doing without knowing :)

    Thanks man!
     
  5. epidemik

    epidemik Active Member

    Messages:
    4,100
    Is it network lag or running at a low fps. To check fps, "net_graph 1" into the console. You need to be getting above 30ish FPS for the video to appear smooth. Ideally, you'll want a lot higher than that as it will naturally drop at times such as firefights or when there is a lot of movement/action going on.

    Since its an older laptop, I'm suspecting the graphics card isn't top notch (that said CSS is fairly old as well) and it may just be too demanding for the computer.
     
  6. M1kkelZR

    M1kkelZR Active Member

    Messages:
    1,552
    what about trying to run it as a Windows XP SP3? r
     
  7. Punk

    Punk Moderator Staff Member

    Messages:
    9,611
    I'll try everything and get back to you soon, thanks for the help :).

    By the way, she is playing on AMD Athlon X2, ATI Radeon graphic card and 4GB RAM... Should be fine...
     
  8. Punk

    Punk Moderator Staff Member

    Messages:
    9,611
    Worked so much better when playing in compatibility mode with XP SP2!! I get 57FPS on the Video Test.
     
  9. M1kkelZR

    M1kkelZR Active Member

    Messages:
    1,552
    Good to see. As fort he specs, shouldnt matter its not too much of a demanding game. at least she gets better frame rates than me then :p with my 2gb and athlon le1600 :p
     

Share This Page